Türkçe E-kitap Alışverişim

E-kitap alışverişi

Merhabalar;

Yaklaşık 6 ay önce Amerika’dan bir arkadaşım aracılığı ile Kindle PaperWhite almıştım, ilk aşamada kitap bulmakta zorlanmadım ve elimdeki arşivdeki kitapları okudum. Fakat yeni çıkan kitaplara çok rahat ulaşamadım. O nedenle bu yazımda sizlere Türkçe e-kitap alışverişinde dikkat etmeniz gereken noktaları ve deneyimlerimi aktarmak istiyorum.

Öncelikle bir Kindle aldınız Amazon hesabınızda var, gelgelelim Amazon’da Türkçe e-kitap yok 🙁 Problem bu noktada başlıyor. Bu durumda devreye Türkiye’deki belli başlı e-kitap satışı yapan siteler geliyor. Idefix, D&R, Babil.com benim en çok göz attıklarım. Bu sitelerin anlaşmalı oldukları e-kitap okuyucuları var Kobo ve Calibro ve kitap formatları bunlara uygun oluyor, şifrenlenmiş epub şeklinde. Bu nedenle de bu kitapları direk Kindle’a atıp okuyamıyorsunuz.

Sonuç: Korsana yönelmeden kitap almak istiyorsunuz ve Dünya’da en yaygın olan e-kitap okuyuculardan birisinde (Kindle) bu kitapları okuyamıyorsunuz.

Ben şu ana kadar Babil.com ve Idefix üzerinden almayı denedim ve sizlere bu deneyimlerimi anlatmak istiyorum.

Babil.com Deneyimi : Ted Gibi Konuş kitabını denemek için satın aldım. Aslında sitede sadece Calibro, Android ve IOS için geçerli olduğu yazıyordu ama ben nasılsa bir yolunu bulur Kindle’a atarım diyerekten kitabı satın aldım.

Sonuç : HÜSRAN

Babil.com üzerinden aldığınız kitapları Calibro uygulaması ile telefonunuza indirebiliyorsunuz fakat uzantısı .lndrm şeklinde geliyor ve bu şifrelemeyi henüz kırabilen bir program bulamadım ki çoğu yerde de bunun yapılamadığı yazıyor.

Idefix Deneyimi: Idefix üzerinden Jean-Christophe Grange’ın Lontano kitabını aldım. Idefix üzerinden aldığınız kitapların çok şükür kilidi kırılıyor ve Kindle’a gönderebiliyorsunuz. Tabi ki de hayat o kadar kolay değil! O kitap önce EPUB’a oradan da MOBI’ye çevirilecek! İşte bu noktada Sezai Kayaoğlu’nun bir blog yazısından yardım alabilirsiniz. 

Diyeceğim odur ki  ne kadar telif hakkına hürmet edelim, adam gibi paraya kitap okuyalım desek de bu işler öyle olmuyor. Herkes bir e-kitap okuyucu ile anlaşıyor onlara özel formatta satış yapıyor ve olan bize oluyor!

2 yorum

  1. Calibro ve Babil’in internet sitelerinden satın aldığım e-kitaplardaki lndrm şifresi hususunda bende aynı sorunu yaşadım. Aslında korsan kitapla mücadele yolunda ahlaklı insanların hukuku çiğneniyor.

  2. Türkiye’de satışa sunulmayan Onyx Boox isimli e-kitap okuyucusunda Android işletim sistemi yüklü olduğundan, satın alınan e-kitapları okuma sorunu ortadan kalkıyor. Lakin Kindle e-kitap okuyucusundaki işlemci ve Ram çok zayıf olmazsaydı bendeki Kindle new touch e-kitap okuyucusuna root atarak Android işletim sistemini ona yüklerdim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*