
Bu yıl Mart ayında İYTE Havacılık Topluluğu aracılığıyla THK İzmir Şubesi’nde düzenlenen Yamaç Paraşütü Başlangıç Pilotu eğitimine katıldık.
Yamaç paraşütü başlangıç pilotu olabilmek için öncelikle teorik dersleri tamamlayıp yazılı sınavlarda başarılı olmak gerekiyor. Sonrasında ise yer eğitimleri yapılıyor ve eğitmenler eşliğinde ilk uçuşlar gerçekleşiyor. Tüm süreci başarıyla tamamlayanlar Yamaç Paraşütü Başlangıç Pilotu sertifikasını almaya hak kazanıyor.
Teorik eğitimlerde temel aerodinamik, yamaç paraşütü sevk ve idaresi, meteoroloji, hava trafik kuralları, yere iniş ve beş nokta taklası, acil durumlarda yapılması gerekenler ve sürüklenmeden kurtulma gibi temel eğitimler veriliyor. Bu teorik eğitimlerin devamında ise paraşütü kaldırabilmek, sevk ve idare edebilmek ve söndürebilmek için yer eğitimleri yapılıyor. Biz yer eğitimlerinin ilk sortilerini Bostanlı sahilde, devamını ise uçuş için gittiğimiz Pamukkale‘de tamamladık.
Tabii ben de Hatice de düzenli spor yapmayan insanlar olduğumuz için yer eğitimlerin boyunca kollarımızda pazu tabir ettiğimiz bölgeler önce morardı, sonra sarardı, sonra da simsiyah bir renge büründü. E tabii kolay değil 17 kg’lık harnes ve paraşüt kubbesini kuşanıp sabahtan akşama kadar koşturmak. Bir de Mart ayında fark edilir oranda bronzlaşmış olduk 🙂
Uçmak çok farklı bir deneyim. Hiç bu kadar aynı anda heyecanlanıp korktuğumu hatırlamıyorum 🙂 Ama havada tek başınıza süzüldüğünüz an her şeyi unutuyorsunuz ve dünyanın en mutlu insanı oluyorsunuz.
Bu yazı ile İYTE Havacılık Topluluğuna ve THK İzmir Şubesi ile hocalarımıza tekrar çok çok teşekkür ediyoruz.
Yer Eğitimleri:

İlk uçuşlardan kareler ( paraşütçüler Hatice ve ben oluyor 🙂 ):
Bu da ilk uçuşlarımızdan kısa bir video:
Yeni uçuşlara katıldıkça farklı deneyimlerimizi de ekleriz umarım 🙂
Bir yanıt bırakın